737 466 721 | od 46Kč (zdarma od 1000Kč)

Snížení tvrdosti vody s filtry Brita Maxtra+

Celková tvrdost vody je složena ze stálé a dočasné tvrdosti. Dočasná tvrdost silně působí na testy jídla a nápojů připravovaných z vody. Je také odpovědná za usazený vodní kámen v domácích spotřebičích, které ohřívají vodu. Dočasná tvrdost je filtrem odstraňována.

Co znamená tvrzení, že filtry BRITA změkčí vodu

Celková tvrdost vody je složena ze stálé a dočasné tvrdosti. Filtr Brita Maxtra+ (i starší typ Classic) působí na dočasnou tvrdost. Procentuelně je redukce dočasné tvrdosti větší než redukce celkové. Situace může být jasněji vysvětlena na následujícím příkladě. Máte vodu s celkovou tvrdostí 7°dH a míra dočasné tvrdosti je 4°dH. Jestliže filtr sníží dočasnou tvrdost o 2°dH na 2°dH, celková tvrdost je také snížena o 2°dH na 5°dH. Znamená to, že dočasná tvrdost je snížena o 50%, když celková tvrdost byla snížena asi o 29%. Dočasná tvrdost silně působí na testy jídla a nápojů připravovaných z vody (chuť čaje a kávy se znatelně zlepší). Je také odpovědná za usazený vodní kámen v domácích přístrojích, které ohřívají vodu.

Proč mají čaj, káva a nealkoholické nápoje z filtrované vody lepší chuť

Voda je velmi dobré rozpouštědlo. S její pomocí odhalujeme aroma kávy, čaje a džusů. Míra dočasné tvrdosti vody je rozhodující pro rozpuštění aromatických látek např. čaje a kávy. S vyšší mírou tvrdosti vody klesá schopnost rozpouštět. S nižším obsahem vodního kamene v pitné vodě je aroma čaje, kávy a džusu odhaleno lépe. Stejně je tomu i u vařeného jídla.

Jaké jsou výhody užívání filtrované vody při vaření

Rozšířený test vaření s filtrovanou a s nefiltrovanou vodou má ukázat jasné rozdíly ve výsledcích mnohých vařených potravin. S tvrdostí nad 8°dH jsou tyto rozdíly, které jsou vidět zvláště v barvě, podobě, chuti, vůni a struktuře, obvzlášť zřejmé. Mnohé potraviny si udrží svou barvu lépe, zůstávají pevnější a zachovávají si svou vůni.

Při vaření kapusty a jídel z ryb se ztrácí jejich zápach.

Které domácí spotřebiče ochráníte proti vodnímu kameni

Všechny spotřebiče jako kávovar, přístroje na bázi páry, fontánky, atd., které pracují se stáčenou vodou s tvrdostí rozsahu 2 (myšleno 8°dH) a způsobující tvorbu vodního kamene. Tato tvorba vodního kamene může být redukována snížením dočasné tvrdosti.