Snížení tvrdosti vody s filtry Brita

Celková tvrdost vody je složena z trvalé a přechodné tvrdosti. Přechodná tvrdost ovlivňuje chuť nápojů a projevuje se jako usazený vodní kámen ve spotřebičích, které ohřívají vodu. Lze ji odstranit varem nebo mnohem pohodlněji např. filtrem Brita.

Jak tvrdou vodu máte

V domácnosti často není třeba znát přesnou hodnotu tvrdosti, ale pouze zařazení do jedné ze skupin [1]. Skupinu zjistíte u dodavatele vody:

pitná vodammol/l
velmi měkká
< 0,70
měkká
0,70-1,25
středně tvrdá
1,26-2,50
tvrdá
2,51-3,75
velmi tvrdá
> 3,76

Máte-li vlastní zdroj vody (studnu), využijte jednu z možností stanovení uvedených dále.

Přesnější stanovení tvrdosti

Pro zabránění usazování kamene v kávovaru, konvektomatu, výrobníku ledu nebo jiném gastro zařízení, je zapotřebí stanovit tvrdost vody přesněji. Zajímejte se o obsah hydrogenuhličitanů (tj. přechodnou tvrdost), vyjádřenou v mmol/l. Získáte ji:

Podle zjištěné hodnoty nastavíte intenzitu změkčování nebo stanovíte intervaly pro regeneraci či výměnu.

Chcete-li převést hodnotu z mmol/l na německé stupně (°dH), vynásobte ji číslem 5,6.

Mapa tvrdosti vody v ČR

Pro hrubou orientaci lze použít tzv. "mapy tvrdosti vody". Pro představu uvádíme mapu tvrdosti ze třech zdrojů:

Mapy tvrdosti vody ČR
Mapa tvrdosti vody v ČR z různých zdrojů (vlevo Viessmann, uprostřed Euroclean, vpravo Čistá voda).

Zejména pro lokality, které získávají vodu z více zdrojů, jsou údaje nedostatečné. Dobře je to vidět při porovnání s hodnotami z terénního měření v regionu Praha [2]:

lokalita°dH
P-6, Letiště, Terminál 1
3
P-3, OC Palác Flora
7
P-8, Florenc
9
P-východ, Čestlice, OC Spektrum
3

V případě Prahy jsou rozdíly dány získáváním vody z různých zdrojů (Želivka, Káraný a jejich mix). Podobně je tomu ale i v dalších větších městech např. Hradci Králové, kde se celková tvrdost pohybuje mezi 16-22°dH.

Výběr filtru

Domácnosti

Filtry Brita pro domácí použití (do konvic) nelze nijak nastavovat. Z orientační mapy je ale patrné, že tvrdost vody se mezi regiony významně liší. Proto Brita začala připravovat (r. 2020) dvě varianty filtrů. Obě tyto varianty pasují do všech konvic Brita Maxtra, nebo Maxtra+, ale liší se svým složením.

Porovnání Brita Pure Performance a Hard Water Expert
Pure Performance (PP-vlevo) nahrazuje předchozí generaci Maxtra+. Pokud jste byli s filtrem Maxtra+ spokojeni, zvolte tento typ. Hard Water Expert (HWE-vpravo) neboli "expert na tvrdou vodu" obsahuje více změkčující složky a je vhodný pro oblasti s tvrdou až velmi tvrdou vodou.

Profesionální řada

S výběrem poradí odborná firma, která změří tvrdost vody přímo v místě instalace a podle toho nastaví hodnotu obtoku u profesionálního filtru.

Zdroje

Pošlete odkaz na článek:

© 2010+ licence CC-BY-SA 4.0 (není-li uvedeno jinak) — stránky používají cookies (ale nepřeháníme to)