S regenerací jsou spojeny určité problémy (viz. výše). Proto se výrobci snaží převzít model změkčovačů pro domácnosti a nasadit jej i pro použití v oblastech s vyšší spotřebou vody, jako jsou restaurace, pekárny, kavárny, čajovny apod. Cílem je nabídnout kartuši, která se osadí před zařízení a nebude nutno ji regenerovat. Výsledkem je řada specializovaných výrobků pro různé aplikace.
Nabízejí se filtry na tvrdou vodu před konvektomaty, pekařské pece, myčky nádobí i kávovary. Jsou vyráběny v různých velikostech a s různým složením filtrační náplně právě pro danou aplikaci.
Po vyčerpání kapacity se vymění za jiný kus (často bez odstávky). Aktuální stav filtru lze monitorovat připojením průtokoměru.
U těchto filtrů je běžnou praxí upravovat jen nezbytně nutné množství vody. Správné nastavení obtoku filtru zajistí, že se ve spotřebiči neusazuje vodní kámen a přitom se upravuje jen část proteklé vody. Naopak u katexů s regenerací toto nastavení většinou chybí a změkčuje se tak veškerá voda, což je často zbytečné a vede to k předčasnému vyčerpání kapacity.
|
Odborná firma změří parametry vody přímo v místě instalace. Podle toho doporučí vhodný filtr a provede jeho správné nastavení.
|
Pro kávovary je k dispozici dokonce více typů změkčovacích filtrů, které se liší svým složením. Při změkčování vody totiž dochází také ke snižování jejího pH. To může ve výsledku negativně ovlivnit chuť kávy (zejména espressa) a v kombinaci s přítomností iontů chloru zapříčinit i korozi nerezového bojleru [3]. Proto jsou k dispozici filtry, které při změkčování zachovávají pH vody (např. Brita Purity Finest).
|
Nejmenší z těchto filtrů jsou svou kapacitou (i cenou) vhodné pro kávovary v domácnostech, které mají přívod vody napojený na vodovodní řad.
|